VAIKUTTAAKO LÄMMIN KELI NETIN NOPEUKSIIN?

Suomessa lämpötilaerot ovat valtavia eri kausien välillä Kesän ja talven lämpötilaero saattaa olla hyvin 50 astetta. Lämpötilaerot ja lämpö tekee usein tepposia erilaisille laitteilla ja vimpaimille. Tämä johtuu vain normaaleista fysiikan laeista.

Mitä tapahtuu sähköjohdoille ja muille kaapeille kun lämpötilat nousee? Ne laajenevat. Vastakohtainen reaktio tapahtuu kun lämpötila laskee. Kuitenkin sähköjohdot ja muut kaapelit eivät johda enää samalla tehokkuudella kun tämä reaktio on kerran tapahtunut.

Mutta vaikuttaako lämpötila internetin nopeuteen?

Suomessa nettiliikenne liikkuu runkoverkoissa usein valokuitua pitkin. Tähän lämpötila ei pääse vaikuttamaan. Valokuitu liikahtelee jo taloyhtiöihin asti mutta useissa tapauksissa tukiasemiin, josta netti johdetaan eri teitä kuluttajile (4G, Kaapeli, Puhelinkaapeli).

Jos poistetaan muutama muuttuja ja tutkaillaan Helsingin netin latausnopeuksia sekä keskilämpötiloja, voidaan huomata että mitään korrelaatiota lyhyellä aikavälillä lämpötiloilla ei ole netin nopeuksiin. Tutkimalla dataa vain Helsingin latausnopeuksista poistetaan mm. etäisyysmuuttuja suurimmaksi osin.

netin latausnopeus ja lämpötila

Lähde:

Latausnopeus: Nopeustesti.com (Nopeustesti), 10.6.-8.7.2018

Säätiedot: ilmatieteenlaitos.fi

Tässä voidaan nähdä jopa päinvastaista tulosta mikäli lähtökohtainen ajatus olisi se, että lämpötila laskee netin nopeuksia.

Luultavasti lämmin sää ajaa ihmiset ulos päätteistään Helsingissa ja tämä vapauttaa kaistaa ja nopeuksia!

Miten varmistat parhaan nettiyhteyden?

Etäisyys on yksi tärkeimmistä asioista mikä vaikuttaa netin nopeuteen. Etäisyytesi pääteasemaan ja WIFI tukiaseman etäisyys päätelaitteeseesi (Tietokone, puhelin) ovat ne tekijät mitkä sinun tulee huomioida mikäli haluat varmistaa parhaan yhteyden.

  1. Tarkista miten netti tulee taloosi / asuntoosi kysymällä operaattoriltasi.
  2. Onko tukiasemasi uusi ja toimintakunnossa? Voiko operaattori päivittää sen uuteen malliin?
  3. Mikäli käytät WIFI verkkoa:
    • Varmista että tukiasema on huoneen keskiössä.
    • Tukiaseman ja päätelaitteesi välillä ei ole esteitä.
    • Lisää tukiasemia mikäli yhteys ei kanna läpi talon / asunnon.
  4. Varmista että päätelaitteesi Internet ja Wifi ajurit ovat ajantasalla

Kun olet sitä mieltä, että netin toimintaan ei ole teknisesti haittaavia syitä tarkista nopeutesi netin nopeustestissä www.nopeustesti.com ja katso toimittaako operaattorisi luvatulla tasolla.